Bengalski gulasz rybny
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 5 łyżek oleju musztardowego
- 3 małe liście laurowe
- 4 strączki zielonego kardamonu
- zmiażdżone
- 4 goździki
- 1 łyżeczka panch phoran (mieszanka
- w równych proporcjach
- nasion kozieradki
- czarnuszki
- kopru włoskiego
- kminu i gorczycy)
- 1 mała cebula
- drobno posiekana
- 2-3 zielone papryczki chilli
- ponakłuwane widelcem
- 2 łyżki pasty z imbiru (świeży imbir zmiksowany z odrobiną wody)
- 2 duże ząbki czosnku
- zmiksowane na pastę z łyżką wody
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki sproszkowanego chilli
- duża szczypta sproszkowanego chilli
- sól do smaku
- 400 ml wody
- 600 g dorady
- oczyszczonej i pokrojonej w małe dzwonka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni trzy i pół łyżki oleju musztardowego. Kiedy zacznie dymić, zdjąć z ognia na 20-30 sekund. Dodać liście laurowe, kardamon, goździki i panch phoran, i smażyć powoli, często mieszając, aż kmin ściemnieje. Dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż będzie miękka. Dodać papryczki, pasty z imbiru i czosnku, i smażyć, mieszając, jeszcze minutę. Dodać pozostałe przyprawy i sól, zamieszać i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, trochę zmniejszyć ogień i gotować 12-15 minut. Odstawić. Tymczasem na drugiej patelni rozgrzać mocno resztę oleju, dodać kawałki ryby i smażyć na złoty kolor, po 1-2 minuty z każdej strony. Przełożyć rybę do sosu, w razie potrzeby dolać wody. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 3-4 minuty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W