Batoniki orzechowo-zbożowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 1 szklanka orzechów ziemnych
- niesolonych
- całych lub posiekanych
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki rodzynek
- ¼ szklanki pestek słonecznika
- niesolonych
- ¼ szklanki pestek dyni
- niesolonych
- 1 szklanka masła z orzechów ziemnych
- 1 szklanka złocistego cukru trzcinowego
- 75 g niesolonego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki miałkiej soli
- 1 duże jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W