Bakłażany po bengalsku

Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 400 g małych
- okrągłych bakłażanów pokrojonych w plastry
- duża szczypta kurkumy
- sól do smaku
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1-1 ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1 łyżeczka nasion kminu
- uprażonych na patelni i utartych w moździerzu
- olej roślinny
- garść posiekanej świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Oprószyć plastry bakłażanów kurkumą i solą. Usmażyć bakłażany do miękkości na rozgrzanym oleju.
Wymieszać w misce 200ml jogurtu, cukier, sól i chilli. Przelać do rondla i podgrzewać 5 minut, często mieszając, na małym ogniu, aby jogurt się nie zwarzył. Dodać kmin i bakłażany. Zamieszać i delikatnie podgrzać. Wlać resztę jogurtu, wymieszać, ewentualnie doprawić. Posypać świeżą kolendrą i podawać.
Wymieszać w misce 200ml jogurtu, cukier, sól i chilli. Przelać do rondla i podgrzewać 5 minut, często mieszając, na małym ogniu, aby jogurt się nie zwarzył. Dodać kmin i bakłażany. Zamieszać i delikatnie podgrzać. Wlać resztę jogurtu, wymieszać, ewentualnie doprawić. Posypać świeżą kolendrą i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W