Bacalhau
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 750 g solonego dorsza
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 cebule
- oliwa
- 8 ząbków czosnku
- 1 kg chleba kukurydzianego
- sól i pieprz
- czarne oliwki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Moczyć dorsza w zimnej wodzie przez 24-48 godzin, zmieniając wodę co 6 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ziemniaki umyć, osuszyć, umieścić na blasze, posypać solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut, aż będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić na plasterki i wyłożyć na dno formy do zapiekania. Usunąć skórę z dorsza i położyć rybę na cebuli. Polać obficie oliwą i wstawić do piekarnika na 10 minut. Obrać czosnek. Pokruszyć chleb na duże okruchy i umieścić w misce. Dodać 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, obficie polać oliwą, posypać solą i pieprzem i wszystko razem dobrze wymieszać. Wyłożyć na dorsza i zapiekać 15-20 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć blachę z piekarnika i każdy ziemniak rozgnieść, uderzając pięścią (można osłonić dłoń ściereczką kuchenną). Przecisnąć przez praskę pozostałe 2 ząbki czosnku i zmieszać z 6 łyżkami oliwy. Polać ziemniaki i wstawić na chwilę do piekarnika. Wyłożyć na talerze porcje dorsza i cebuli, dołożyć ziemniaki i garść czarnych oliwek i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia portugalska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W