Babeczki z cebulą i dynią

Babeczki z cebulą i dynią
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni

Składniki:

  • 2 filiżanki mąki orkiszowej
  • filiżanka prażonych ziaren sezamu
  • filiżanka oleju sezamowego
  • 1 filiżanka wrzątku
  • 2 łyżki tamari
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • łyżka soku z imbiru
  • łyżeczka tamari
  • filiżanka pokrojonej w kostkę
  • ugotowanej na parze dyni japońskiej
  • filiżanka kremowego tofu
  • 2 łyżki pasty shiro miso
  • łyżeczka umeboshi albo octu winnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Połączyć oddzielnie suche i płynne składniki ciasta. Wymieszać. Zagniatać przez kilka minut. Ciasto powinno być tłuste i elastyczne. Przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny. Rozwałkować na grubość centymetra. Jeśli trzeba, podsypać mąką. Wycinać kółka i wykleić nimi formy do muffinek. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Przygotować farsz. Zagotować cebulę, bulion, sok z imbiru i tamari. Gotować, aż płyn odparuje. Dynię i tofu zmiksować z octem. Na dno każdej foremki z ciasta włożyć nieco pasty miso. Wypełnić babeczki do połowy masą cebulową. Na koniec włożyć odrobinę puree z dyni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA