Antrykot po chińsku, makaron dan-dan, mrożona herbata z hibiskusa
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- 30 minut Jamiego (odc. 21)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Steki:
2 steki z antrykotu (po 250 g)
1 czubata łyżka pieprzu syczuańskiego
chińska mieszanka Pięć Smaków
kawałek (2 cm) świeżego imbiru
½ czerwonej chili
1 ząbek czosnku
1 limonka
kilka gałązek świeżej kolendry
Zielenina:
150 g groszku śnieżnego
2 małe główki kapusty pak choi
200 g młodych brokułów
2 czubate łyżki sosu z czarnej fasoli
1 cytryna lub limonka
Makaron Dan Dan:
6 łyżek oliwy chili
4 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
200 g kiełków fasoli mung
½ pęczka świeżej kolendry
8 dymek
400 g chińskiego makaronu jajecznego
(1 gniazdko na osobę)
1 kostka bulionu wołowego eko
½ cytryny
płynny miód
trochę soku z limonki
Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i mielony czarny pieprz
Herbata z hibiskusa:
2–3 torebki herbaty z hibiskusa, mięty lub jaśminu
1 klementynka
1 limonka
1 łyżka miałkiego cukru
kilka garści kostek lodu
kilka gałązek świeżej mięty
NA POCZĄTEK
Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zagotuj czajnik wrzątku. Postaw grillową patelnię na dużym ogniu oraz duży rondel na małym ogniu. Wyjmij 4 miski.
STEKI
Oprósz solą i pieprzem steki i talerz. Rozetrzyj w moździerzu pieprz syczuański. Wrzuć po małej szczypcie do każdej miski, a resztą pieprzu posyp mięso. Oprósz steki łyżką mieszanki Pięć Smaków. Skrop talerz i mięso małą ilością oliwy, a następnie wytrzyj stekami przyprawy z talerza.
MAKARON DAN-DAN
Wlej wrzątek do dużego rondla, zwiększ ogień i przykryj naczynie pokrywką. Znów zagotuj czajnik wody. Wlej do każdej miski po 1½ do 2 łyżek oleju chili i po 1 łyżce sosu sojowego. Zmiażdż 1 nieobrany ząbek czosnku i podziel go pomiędzy miski.
HERBATA Z HIBISKUSA
Wrzuć torebki herbaty do dużego dzbanka, obierz klementynkę i limonkę ze skórki obieraczką do warzyw. Włóż obierki do dzbanka z herbatą i wsyp cukier. Zalej wszystko ½ litra wrzątku i odstaw, aż napar naciągnie.
STEKI
Ułóż steki na rozgrzanej patelni grillowej i obsmaż je po minucie z każdej strony, by uzyskać średnio wysmażone albo dłużej, według upodobań.
MAKARON DAN-DAN
Przygotuj dodatki: włóż kiełki fasoli, gałązki kolendry i chili do dużej miski i podaj na stół razem z sosem sojowym i nożykiem.
ZIELENINA
Osól wrzątek w garnku i włóż do niego groszek śnieżny. Przekrój główki pak choi na połówki. Przytnij łodygi brokułów i włóż do garnka z groszkiem. Liście pak choi rozłóż na wierzchu tak, żeby były zanurzone we wrzątku białą częścią i przykryj pokrywką.
MAKARON DAN-DAN
Obierz dymki, pokrój w drobne plasterki i rozdziel między miski.
STEKI
Weź czystą deskę do krojenia, skrop jej powierzchnię oliwą i przełóż na nią steki z patelni. Zdejmij patelnię z ognia. Obierz imbir i zetrzyj na deskę, podobnie chili. Zgnieć praską ząbek czosnku i wyciśnij sok z limonki wymieszaj składniki dressingu na desce i obtocz w nich steki.
ZIELENINA
Nałóż na półmisek 2 łyżki sosu z czarnej fasoli i rozprowadź grzbietem łyżki. Wyciśnij na sos sok z cytryny lub limonki i skrop oliwą. Odłów zieleninę szczypcami, odsączając je przez chwilę przed przełożeniem na półmisek z sosem z czarnej fasoli. Nie wylewaj wody z rondla, postaw go z powrotem na gazie. Skrop warzywa niewielką ilością oliwy extra vergine i podaj na stół.
HERBATA Z HIBISKUSA
Wyjmij z dzbanka torebki z herbatą. Dodaj do naparu z hibiskusa kilka garści lodu, następnie przekrój na pół klementynkę oraz limonkę i wyciśnij z nich sok. Dorzuć do dzbanka wyciśnięte połówki limonki oraz gałązki mięty.
MAKARON DAN-DAN
Wrzuć makaron wraz z 1 kostką bulionu do wody, w której gotowały się warzywa. Wyciśnij do każdej miski po kilka strużek soku z cytryny i dodaj po łyżeczce miodu.
STEKI
Pokrój steki ukośnie na paski o szerokości 1 cm, następnie obtocz je w dressingu i sokach, które mięso puściło po smażeniu. Porwij listki kolendry, posyp nimi antrykot i podaj do stołu.
MAKARON DAN-DAN
Nałóż makaron szczypcami do misek. Wlej do każdej miski chochlę bulionu i podaj na stół. Niech każdy sam skomponuje swoją porcję, biorąc tyle dodatków, ile chce.
© Jamie Oliver 2010
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W