71.wietnamska sałatka z kraba i makaronu ryżowego
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.71)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki dresingu
50g cukru
50 ml sosu rybnego (nam pla)
50 ml soku z limonki
1-2 małe chili bez nasion, pokrojone w cienkie paseczki
2 ząbki czosnku starte na tarce
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
Składniki sałatki
125 g cienkiego makaronu ryżowego
Należy go zmiękczyć, umieszczając w misce wrzątku na 5 minut, potem przelać zimną wodą i odcedzić
300g ugotowane ciemnego i jasnego mięsa z kraba
300g ogórka bez nasion, posiekanego w kostkę
150g rzodkiewek pokrojonych w plasterki
75g niesolonych orzeszków ziemnych, prażonych pod grillem, aż będą złociste, bez skórki, posiekanych
2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej kolendry
Przygotowanie
Wszystkie składniki dresingu umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wrzucić ogórka, rzodkiewki, brązowe mięso z kraba. Wlać dresing i wymieszać. Dodać makaron, jeszcze raz wymieszać. Przed podaniem wyłożyć na półmisek, posypać białym mięsem kraba, prażonymi orzeszkami i posiekaną kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W