45.duszona jagnięcina z rozmarynem i sałatką warzywną

45.duszona jagnięcina z rozmarynem i sałatką warzywną
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.45)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Składniki - jagniecina:
4 steki jagnięce po 100 g, pokrojone w kostkę o boku 2 cm
4 łyżki drobno posiekanych świeżych liści rozmarynu
4 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
3 łyżki białego octu winnego
3 łyżki miodu
sól, świeżo mielony pieprz
5 łyżek włoskiej oliwy
2 duże cebule, pokrojone w kostkę o boku ok. 2 cm
100 g pieczarek
3 łodygi selera naciowego, pokrojone na dwucentymetrowe kawałki
2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w grubą kostkę
200 ml wytrawnego czerwonego wina
250 ml wody

Składniki - sałatka warzywna:
3 cukinie, pokrojone na cienkie plasterki
2 marchewki, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
2 pory, pokrojone na cienkie plasterki
5 łyżek włoskiej oliwy
6 łyżek prażonych orzeszków piniowych

Przygotowanie- jagniecina:
Włożyć do miski jagnięcinę, rozmaryn i miętę, wlać ocet winny i miód, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i marynować w lodówce pod przykryciem przez ok. 4 godzin. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, pieczarki, seler naciowy i ziemniaki przez ok. 5 min. Dodać marynowaną jagnięcinę wraz z marynatą, wymieszać i obsmażać jeszcze przez 2 min. Wlać wino i wodę, doprowadzić do wrzenia i odparowywać przez 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez półtorej godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Przygotowanie - sałatka warzywna:
Rozgrzać w rondlu oliwę i obsmażać cukinie, marchew i pory przez 2 – 3 min. Dodać piniole i doprawić do smaku solą i pieprzem.

© Gino D’Acampo

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA