Budyń jaglany z owocami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki kremówki
- syrop klonowy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- skórka z cytryny
Ponadto:
- ½ opakowania mrożonych truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mięta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy, przekładamy do rondelka i wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy sól i skórkę z cytryny i gotujemy na niedużym gazie, aż kasza zmięknie, zacznie wchłaniać płyn i zgęstnieje. Gdyby całość była zbyt gęsta, a kasza jeszcze niedogotowana, dolewamy więcej mleka. Po ok. 15 minutach powinna być gotowa.
Wyciągamy skórkę z cytryny, dodajemy łyżkę syropu klonowego i przelewamy całość do kielicha blendera. Dolewamy kremówkę i resztę mleka i miksujemy na gładki budyń. Osobno miksujemy rozmrożone truskawkami z cukrem i sokiem z cytryny. Budyń przelewamy do ładnych szklaneczek, dekorujemy musem z owoców i listkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W