44.comber jagnięcy i sałatka z bulgurem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.44)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Przygotowanie:
Składniki - jagnięcina:1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka ziaren kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki harissy (pasty z chilli)
1 łyżeczka soli
2 kawałki combra jagnięcego po 225 – 300 g
Składniki - sałatka z bulgurem:
100 g bulguru średniej grubości
sól
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
4 łyżki oliwy typu light
sól, świeżo mielony pieprz
4 dojrzałe pomidory, bez skóry i pestek, drobno pokrojone
po 3 łyżki posiekanej kolendry, natki pietruszki o płaskich liściach i mięty
Przygotowanie – jagnięcina:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. W rondlu o grubym dnie uprażyć ziarna kolendry, kminu rzymskiego i pieprzu, aż zaczną pachnieć. Przełożyć je do moździerza, utrzeć na miałki proszek i zmieszać z harissą i solą. Bardzo ostrym nożem ponacinać ostrożnie na skos tłuszcz na combrze tak, żeby nie naruszyć mięsa. Natrzeć comber przygotowaną przyprawową pastą. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu i obsmażyć mięso, zaczynając od strony tłuszczu, a potem ze wszystkich stron. Przełożyć mięso na blachę i piec przez 15 min albo dłużej – zależnie od preferowanego stopnia wysmażenia jagnięciny. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 – 15 min w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie - sałatka z bulgurem:
Zagotować w garnku osoloną wodę i gotować bulgur przez 5 min, aż będzie miękki. Odlać i przełożyć do dużej miski, a następnie zmieszać z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami oliwy extra vergine. Rozgrzać dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy typu light i podsmażyć połowę bakłażana, na dużym ogniu doprawiając go obficie do smaku. Gdy bakłażan jest chrupiący i delikatny, odsączyć na papierowym ręczniku i powtórzyć te czynności z drugą częścią bakłażana. Odstawić go do ostygnięcia, a następnie zmieszać z bulgurem. Przed podaniem dodać pomidory, kolendrę, natkę i miętę. Dobrze wymieszać.
Pokroić comber na porcje i podawać z sałatką z bulgurem na podgrzanych talerzach.
© Merrilees Parker
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W