43.filet z dorady z miętą i kremowym puree z ziemniaków i czosnku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.43)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Składniki - dorada4 filety z dorady bez łusek i ości
mały pęczek świeżej mięty
1 łyżka oliwy
1 łyżka sklarowanego masła
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
sól, świeżo mielony pieprz
sok z 1 cytryny
Składniki - ziemniaki
1 kg sypkich mączystych ziemniaków, obranych
sól
5 ząbków czosnku, obranych
150 g masła
150 ml śmietany kremówki
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie - dorada
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Naciąć skórę filetów w odstępach 2 cm, niezbyt głęboko i włożyć do każdego nacięcia po listku mięty. Rozgrzać patelnię i wlać oliwę i masło. Dodać ząbek czosnku, który może zbrązowieć, ale nie powinien się spalić. Oprószyć filety solą i pieprzem i smażyć na patelni, skórą w dół, ok. 3 min. Delikatnie odwrócić kawałki ryby i wstawić do piekarnika, żeby „doszły” (ok. 4 min).
Przygotowanie - ziemniaki
Pokroić ziemniaki na równe kawałki, zalać zimną wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodać ząbki czosnku. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Odsączyć i osuszyć nad małym płomieniem. Dodać masło i śmietanę, podgrzewać, aż masło się stopi i starannie ugnieść i wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
Nakładać porcje ziemniaków z filetem z dorady i polać odrobiną oliwy z miętą oraz oprószyć grubą morską solą.
© Martin Blunos
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W