Zupa ze szpinakiem, soczewicą i cytryną

Zupa ze szpinakiem, soczewicą i cytryną
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • ½ filiżanki brązowej albo zielonej soczewicy
  • litr bulionu warzywnego
  • ½ pęczka boćwiny
  • ¼ pęczka kolendry
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki taklii (4 pokrojone ząbki czosnku
  • pół filiżanki oliwy
  • 4 łyżki mielonej kolendry
  • łyżka soli)
  • sól morska i biały pieprz
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Podsmażyć przez kilka sekund. Wsypać soczewicę. Wymieszać, żeby ziarna pokryły się tłuszczem. Wlać bulion. Gotować, aż soczewica będzie miękka.
Posiekać szpinak. Dodać go do zupy razem z kolendrą i sokiem z cytryny. Przykryć. Kiedy szpinak zmięknie, zmiksować zupę. Jeśli jest zbyt gęsta, dolać wody. Przygotować taklię. Podsmażony czosnek rozetrzeć w moździerzu z oliwą, kolendrą i solą. Rozlać zupę do czterech talerzy. Dodać po łyżce taklii. Przyprawić do smaku. Przybrać orzeszkami piniowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA