Zupa tom kha gai
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- kilkucentymetrowy kawałek kłącza galangalu (lub imbiru)
- obrany i pokrojony na kawałki
- posiekana gałązka trawy cytrynowej
- kilka pokrojonych ząbków czosnku
- posiekana szalotka
- ½ łyżeczki pasty krewetkowej
- szczypta cukru
- szczypta soli
- kilka posiekanych chili
- sok z limonki
- puszka mleka kokosowego
- dodatkowo kilka plasterków galangalu
- kilka łyżek sosu rybnego
- 1-2 papryczki chili
- w całości
- ½ łyżeczki pasty tamaryndowej
- kilka listków limonki kaffir
- łyżka posiekanej trawy cytrynowej (dodatkowo)
- pierś kurczaka
- pokrojona w kostkę
- listki świeżej kolendry do posypania
- sok z limonki do skropienia
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W moździerzu (lub w malakserze) rozetrzeć czosnek, galangal lub imbir, pastę krewetkową, kilka posiekanych papryczek chili i posiekaną trawę cytrynową oraz szalotki z odrobiną soli i cukru, dodać sok z limonki, aby powstała gęsta pasta. W woku podgrzać mleko kokosowe (przed otwarciem puszki należy nią potrząsnąć), dodać pastę z moździerza, kilka zgniecionych listków limonki kaffir, parę plasterków galangalu oraz posiekaną trawę cytrynową, kilka małych chili w całości i parę łyżek sosu rybnego oraz pastę z tamaryndu. Podgrzać wszystko przez parę minut, a następnie włożyć kawałki kurczaka. Gotować na małym ogniu, aż kurczak zmięknie. Podawać posypane listkami świeżej kolendry i skropione sokiem z limonki, z ugotowanym tajskim ryżem w osobnych miseczkach. Można zamiast ryżu dodać do zupy makaron ryżowy, namoczony przez kilka minut we wrzątku i odcedzony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia tajska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W