Żeberka wołowe w chilli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Żeberka w chilli
3 kg wołowych żeberek
1 ½ łyżki stołowej (22 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) świeżo mielonego pieprzu
½ szklanki (125 ml) przyprawy chilli
¼ szklanki (60 ml) oleju roślinnego
2 średnie, posiekane cebule
6 zmiażdżonych ząbków czosnku
3 łyżki stołowe (45 ml) koncentratu pomidorowego
2 łyżki stołowe (30 ml) mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka stołowa (15 ml) mielonych nasion kolendry
1 łyżka stołowa (15 ml) suszonego oregano
2 listki laurowe
1 szklanka (250 ml) tequili
2 puszki (840 ml) całych pomidorów
4 szklanki (1 l) suszonej, czarnej fasoli
sól i pieprz do smaku
posiekana kolendra i natka do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przyprawić podzielone na porcje żeberka solą, pieprzem i 60 ml przyprawy chilli. Ułożyć je na blasze do pieczenia i piec 25 minut. Obrócić i piec jeszcze 20 minut. Fasolę zalać w garnku dwa razy większą objętością zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez godzinę, aż fasola będzie miękka. Odcedzić. Rozgrzać duży garnek. Dusić cebulę w oleju przez 5 min. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, kmin, kolendrę, oregano, pozostałą przyprawę chilli i dusić 1 min. Wlać tequilę i dusić kolejną minutę. Wrzucić pomidory i liście laurowe. Zagotować, dodać upieczone żeberka, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 2 godziny, aż mięso odpadnie od kości.
Zdjąć z ognia, oddzielić mięso od kości, dodać ugotowaną fasolę i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przybrać siekaną zieleniną. Podawać z chlebem kukurydzianym.
Przyprawa chilli
5 suszonych papryk ancho
1 suszona papryka chipotle
1 suszona papryka habanero
2 łyżki stołowe (30 ml) uprażonych nasion kminu rzymskiego
1 łyżka stołowa (15 ml) suszonego oregano
1 łyżka stołowa (15 ml) suszonej papryki
1 łyżeczka (5 ml) sproszkowanego cynamonu
Przygotowanie
Usunąć łodygi z papryk i pokroić na kawałki. Wrzucić razem z pestkami do miksera, dodać kmin, oregano, paprykę oraz cynamon i wszystko razem miksować kilka minut na gruby proszek. Można go przechowywać do 2 miesięcy.
Chleb kukurydziany
1 szklanka (250 ml) świeżych ziaren kukurydzy (kukurydza z puszki lub mrożona musi być dokładnie odsączona)
1 szklanka (250 ml) mąki kukurydzianej
1 szklanka (250 ml) mąki
1/3 szklanki (75 ml) cukru
2 ½ łyżeczki (12 ml) proszku do pieczenia
½ łyżeczki (2 ml) soli
1 szklanka (250 ml) maślanki
½ szklanki (125 ml) niesolonego, roztopionego masła
2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej papryki jalapeno
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wysypać kukurydzę na blachę i piec 10 minut. Wyjąć i odstawić na 20 minut, by ziarno ostygło. W dużej misce wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Oddzielnie ubić maślankę z jajkami i masłem. Wymieszać paprykę i wystudzone ziarno z suchymi składnikami. Wlać płyny i delikatnie połączyć – zbyt intensywne mieszanie spowoduje, że chleb będzie ciężki i gliniasty. Wlać ciasto do 23-centymetrowej żeliwnej patelni i piec 30 minut, aż patyczek wbity w środek chleba będzie suchy.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W