Żeberka w glazurze
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Żeberka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 7
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- pęczek włoszczyzny
- główka czosnku
- 1 cebula
- gwiazdka anyżu
- 1 goździk
- liść laurowy
- ziele angielskie
Marynata:
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku
- 6-8 gałązek tymianku
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żeberka oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotować wodę z warzywami i przyprawami. Dodać żeberka i gotować około 40 minut. W tym czasie zszumować wywar, po wyjęciu żeberek dalej gotować około 40 minut. Wywar zachować do zupy na dzień następny.
W tym czasie przygotować marynatę: wymieszać wszystkie przyprawy, dodać posiekany czosnek, listki tymianku, oliwę i miód, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180º C. Żeberka wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W