Żeberka w glazurze

Żeberka w glazurze
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Żeberka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
7

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • pęczek włoszczyzny
  • główka czosnku
  • 1 cebula
  • gwiazdka anyżu
  • 1 goździk
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Marynata:
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-8 gałązek tymianku
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żeberka oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotować wodę z warzywami i przyprawami. Dodać żeberka i gotować około 40 minut. W tym czasie zszumować wywar, po wyjęciu żeberek dalej gotować około 40 minut. Wywar zachować do zupy na dzień następny.

W tym czasie przygotować marynatę: wymieszać wszystkie przyprawy, dodać posiekany czosnek, listki tymianku, oliwę i miód, wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 180º C. Żeberka wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 30 minut.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA