Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z cheddarem
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 duże słodkie cebule
- pokrojone w cienkie plastry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- masło do wysmarowania naczynia
- 1 kg słodkich ziemniaków
- obranych i pokrojonych w cienkie plastry
- 3 szklanki startego cheddara
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie i lekko się skarmelizuje, ok. 12 - 15 minut. Wymieszać w miseczce wszystkie przyprawy. Wysmarować masłem duże żaroodporne naczynie i włożyć do niego jedną trzecią ziemniaków. Posypać połową mieszanki przypraw. Przykryć połową cebuli i jedną trzecią cheddara. Ułożyć następną warstwę ziemniaków i posypać resztą przypraw. Przykryć resztą cebuli i jedną trzecią cheddara. Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków. Polać zapiekankę śmietaną wymieszaną z bulionem i posypać pozostałym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 175° C. Potem zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220° C i piec jeszcze 45 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W