Zapiekanka z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 kurczak (1,5-2 kg)
- 5 łyżek masła
- ½ kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 średnie obrane i pokrojone w kostkę marchewki
- 1 średnia obrana i pokrojona w kostkę cebula
- 350 g obranych i pokrojonych na ćwiartki pieczarek crimini
- ⅓ szklanki koniaku
- 5 łyżek mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki świeżych liści tymianku
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- 1½ płata mrożonego ciasta francuskiego
- 1 duże jajko i 1 żółtko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż kurczaka do dużego garnka i zalej go wodą. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 50-60 minut, dopóki mięso nie osiągnie temperatury 74°C w najgrubszym miejscu. Po ugotowaniu wyciągnij kurczaka z garnka szczypcami i pozostaw do wystygnięcia. Następnie ściągnij z niego skórę, oddziel mięso od kości i porwij na małe kawałki. Do zapiekanki potrzebne będą 2 szklanki wywaru – odlej je, a resztę zostaw do wykorzystania innym razem.
W dużym garnku na średnim ogniu roztop 5 łyżek masła. Dodaj ziemniaki, marchewki i cebulę. Mieszając co jakiś czas, gotuj warzywa przez około 10-12 minut, aż zmiękną. Dodaj pieczarki i poczekaj, aż się podgrzeją. Następnie wlej koniak i gotuj przez 2 minuty. Dodaj mąkę i gotuj, mieszając przez minutę. Dolej 2 szklanki wywaru i mleko. Doprowadź do wrzenia, i co jakiś czas mieszając, gotuj przez 2-3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj kurczaka, groszek, pietruszkę i tymianek. Przypraw solą i pieprzem. Całość nałóż do sześciu kokilek i zostaw do ostygnięcia.
Na powierzchni posypanej mąką rozwałkuj rozmrożone ciasto francuskie do grubości około 6 mm. Wytnij sześć kółek szerszych o 2,5 cm od kokilek. W środku każdego koła wytnij mały otwór o średnicy 1 cm. Powstałe w ten sposób kawałki ciasta francuskiego umieść na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na 20 minut.
W małej misce wymieszaj jajko, żółto i łyżeczkę wody. Wyciągnij ciasto francuskie z zamrażarki i każdą kokilkę przykryj jednym kółkiem, dociskając je szczelnie dookoła krawędzi i smarując z wierzchu mieszanką z jajek. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wstaw kokilki do formy i piecz przez około 20-25 minut, doprowadzając farsz do bulgotania, a ciasto do uzyskania złoto-brązowego koloru.
W dużym garnku na średnim ogniu roztop 5 łyżek masła. Dodaj ziemniaki, marchewki i cebulę. Mieszając co jakiś czas, gotuj warzywa przez około 10-12 minut, aż zmiękną. Dodaj pieczarki i poczekaj, aż się podgrzeją. Następnie wlej koniak i gotuj przez 2 minuty. Dodaj mąkę i gotuj, mieszając przez minutę. Dolej 2 szklanki wywaru i mleko. Doprowadź do wrzenia, i co jakiś czas mieszając, gotuj przez 2-3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj kurczaka, groszek, pietruszkę i tymianek. Przypraw solą i pieprzem. Całość nałóż do sześciu kokilek i zostaw do ostygnięcia.
Na powierzchni posypanej mąką rozwałkuj rozmrożone ciasto francuskie do grubości około 6 mm. Wytnij sześć kółek szerszych o 2,5 cm od kokilek. W środku każdego koła wytnij mały otwór o średnicy 1 cm. Powstałe w ten sposób kawałki ciasta francuskiego umieść na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na 20 minut.
W małej misce wymieszaj jajko, żółto i łyżeczkę wody. Wyciągnij ciasto francuskie z zamrażarki i każdą kokilkę przykryj jednym kółkiem, dociskając je szczelnie dookoła krawędzi i smarując z wierzchu mieszanką z jajek. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wstaw kokilki do formy i piecz przez około 20-25 minut, doprowadzając farsz do bulgotania, a ciasto do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W