Zapiekanka makaronowa - quattro formaggi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 60 g masła
- 200 g wędzonego boczku
- pokrojonego na skwarki
- 1 ząbek czosnku
- obrany i rozgnieciony płazem noża
- 50 g mąki pszennej
- 800 ml gorącego (nie wrzącego) mleka 3,2%
- 1 łyżka ziarnistej musztardy
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- 160 g tartego gruyère’a z cheddarem
- pół na pół
- 150 g mozzarelli
- pokrojonego w kostkę
- 350 g makaronu „kolanka”
- ugotowanego al dente
- 6 dojrzałych pomidorów
- pokrojonych na cienkie plasterki
- 40 g drobno startego parmezanu
- 3-4 szczypty suszonej mieszanki ziół: np. oregano
- tymianek
- rozmaryn
- nieco oliwy extra vergine
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Roztop około 20 g masła w rondlu na średnim ogniu i usmaż boczek mieszając od czasu do czasu, aż będzie rumiany i chrupiący. Wyjmij go z naczynia łyżką cedzakową i przełóż na papierowy ręcznik, żeby osączyć boczek z nadmiaru tłuszczu. Na pozostałych 40 g masła usmaż czosnek w dużym rondlu, aż zmięknie. Dodaj mąkę do rondla z czosnkiem i energicznie wymieszaj i stale mieszając smaż przez minutę do chwili, gdy mąka nieco pociemnieje. Połącz zasmażkę z 3-4 łyżkami mleka, aż otrzymasz gęstą pastę. Dolewaj pozostałe mleko małymi porcjami podgrzewając zasmażkę na średnim ogniu i mieszaj starannie, żeby nie było grudek. Powinien powstać gładki sos o konsystencji śmietany kremówki. Zmniejsz nieco płomień i wmieszaj musztardę oraz gałkę muszkatołową. Wyjmij ząbek czosnku z sosu i wyrzuć. Dorzuć starte sery oraz mozzarellę i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wmieszaj ugotowany makaron oraz boczek do sosu serowego. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Ułóż pokrojone pomidory na makaronie i posyp startym parmezanem i suszonymi ziołami. Dopraw do smaku oliwą extra vergine. Wyłóż formę do pieczenia folią aluminiową i wstaw do niej naczynie z makaronem. Piecz 30 -40 minut, aż sos zacznie bulgotać i zapiekanka z pomidorami się zrumieni. Zmieszaj w dużej misce wszystkie składniki sałatki. Ubij składniki dressingu, spróbuj i dopraw do smaku. Odstaw na 10 minut, by smaki się połączyły, po czym usuń ząbek czosnku i rozmaryn. Polej sałatkę sosem i wymieszaj tuż przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W