Wołowina po burgundzku

Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.7)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- kawałek wołowiny (stek lub mięso na gulasz)
- mąka
- sól
- pieprz
- kilka łyżek oliwy
- kilka szalotek lub czerwonych cebulek
- kilka ząbków czosnku
- włoski boczek—pancetta lub zwykły wędzony boczek (nie gotowany!)
- świeży tymianek
- przecier pomidorowy
- ½ butelki czerwonego wytrawnego wina
- kilkanaście małych pieczarek
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Mięso pokroić w dość duże kawałki i obtoczyć w mące, wymieszaną z solą i pieprzem. Obsmażyć w garnku (nadającym się do zapiekania w piekarniku) na oliwie. Wyjąć i przełożyć do miski. Do garnka wrzucić pokrojoną dość grubo cebulę i czosnek oraz pokrojony boczek. Przyrumienić cebulę i czosnek. Do garnka przełożyć mięso. Dodać listki tymianku i przecier pomidorowy, dolać wino. Garnek wstawić do piekarnika na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyjąć, dodać pieczarki w całości i wstawić na kolejne 30-45 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W