Wegańskie bajaderki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wegańskie
Składniki:
- 10 suszonych daktyli, bez pestek
- ½ szklanki rumu lub innego ulubionego mocnego alkoholu
1 puszka ciecierzycy (¾ szklanki suchej, do namoczenia i ugotowania)
2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 łyżki masła orzechowego
Składniki na polewę:
½ gorzkiej czekolady
Do posypania: wiórki kokosowe, siekane orzechy, cynamon, chili lub inne ulubione składniki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Daktyle włożyć do małego rondelka i zalać rumem. Jeśli nie wszystkie są przykryte, dolać trochę wody, następnie rondelek przykryć i gotować daktyle przez 5–7 minut, do czasu, aż wchłoną cały płyn.
W tym czasie ciecierzycę odsączyć, a płynu nie wylewać – można przecież z niego zrobić czekoladowy mus. Odsączoną ciecierzycę wrzucić do kubeczka blendera z małym ostrzem i zmiksować na grudkowatą masę. Do masy dodać kakao wraz z solą i ponownie zmiksować.
Ugotowane daktyle wrzucić do zmiksowanej ciecierzycy wraz z masłem orzechowym i zmiksować na kleistą pastę. Dłonie posmarować olejem i formować kulki, a jeśli macie chwilę, możecie masę odłożyć do lodówki na kilkanaście minut – to znacznie ułatwia turlanie.
Gdy wszystkie bajaderki będą gotowe, w rondelku roztopić czekoladę z olejem i każdą kuleczkę moczyć w polewie, a na koniec posypać ulubionymi dodatkami. Można je przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.
W tym czasie ciecierzycę odsączyć, a płynu nie wylewać – można przecież z niego zrobić czekoladowy mus. Odsączoną ciecierzycę wrzucić do kubeczka blendera z małym ostrzem i zmiksować na grudkowatą masę. Do masy dodać kakao wraz z solą i ponownie zmiksować.
Ugotowane daktyle wrzucić do zmiksowanej ciecierzycy wraz z masłem orzechowym i zmiksować na kleistą pastę. Dłonie posmarować olejem i formować kulki, a jeśli macie chwilę, możecie masę odłożyć do lodówki na kilkanaście minut – to znacznie ułatwia turlanie.
Gdy wszystkie bajaderki będą gotowe, w rondelku roztopić czekoladę z olejem i każdą kuleczkę moczyć w polewie, a na koniec posypać ulubionymi dodatkami. Można je przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta wegańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W