Wegańskie bajaderki

Wegańskie bajaderki
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta wegańskie

Składniki:

  • 10 suszonych daktyli, bez pestek
  • ½ szklanki rumu lub innego ulubionego mocnego alkoholu
1 puszka ciecierzycy (¾ szklanki suchej, do namoczenia i ugotowania)
2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła orzechowego
Składniki na polewę:
½ gorzkiej czekolady
Do posypania: wiórki kokosowe, siekane orzechy, cynamon, chili lub inne ulubione składniki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Daktyle włożyć do małego rondelka i zalać rumem. Jeśli nie wszystkie są przykryte, dolać trochę wody, następnie rondelek przykryć i gotować daktyle przez 5–7 minut, do czasu, aż wchłoną cały płyn.
W tym czasie ciecierzycę odsączyć, a płynu nie wylewać – można przecież z niego zrobić czekoladowy mus. Odsączoną ciecierzycę wrzucić do kubeczka blendera z małym ostrzem i zmiksować na grudkowatą masę. Do masy dodać kakao wraz z solą i ponownie zmiksować.
Ugotowane daktyle wrzucić do zmiksowanej ciecierzycy wraz z masłem orzechowym i zmiksować na kleistą pastę. Dłonie posmarować olejem i formować kulki, a jeśli macie chwilę, możecie masę odłożyć do lodówki na kilkanaście minut – to znacznie ułatwia turlanie.
Gdy wszystkie bajaderki będą gotowe, w rondelku roztopić czekoladę z olejem i każdą kuleczkę moczyć w polewie, a na koniec posypać ulubionymi dodatkami. Można je przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA