Wędzenie łososia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Manic Organic (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
Składniki:
- 1½ kg filet z łososia z usuniętymi ośćmi
- 2 pokruszone liście laurowe
- 2 łyżki ziaren pieprzu
- 2 łyżki jagód jałowca
- 80 ml wódki
- 3 szklanki soli niejodowanej
- 3 szklanki cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zemleć w młynku do kawy pieprz, jałowiec i liście laurowe. Zmieszać z pozostałymi składnikami. Połowę mieszanki wyłożyć do prostokątnej brytfanki. Ułożyć na niej rybę skórą do dołu i przysypać ją resztą mieszanki. Brytfankę nakryć folią i wstawić do lodówki na 24 - 36 godzin, aż łosoś stwardnieje. Rybę wyjąć z mieszanki solnej, opłukać i wysuszyć. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, umieścić w brytfance, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Tak przygotowanego łososia umieścić w wędzarni i wędzić zgodnie z instrukcją jej użytkowania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W