Wędzenie łososia

Wędzenie łososia
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Składniki:

  • 1½ kg filet z łososia z usuniętymi ośćmi
  • 2 pokruszone liście laurowe
  • 2 łyżki ziaren pieprzu
  • 2 łyżki jagód jałowca
  • 80 ml wódki
  • 3 szklanki soli niejodowanej
  • 3 szklanki cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zemleć w młynku do kawy pieprz, jałowiec i liście laurowe. Zmieszać z pozostałymi składnikami. Połowę mieszanki wyłożyć do prostokątnej brytfanki. Ułożyć na niej rybę skórą do dołu i przysypać ją resztą mieszanki. Brytfankę nakryć folią i wstawić do lodówki na 24 - 36 godzin, aż łosoś stwardnieje. Rybę wyjąć z mieszanki solnej, opłukać i wysuszyć. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, umieścić w brytfance, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Tak przygotowanego łososia umieścić w wędzarni i wędzić zgodnie z instrukcją jej użytkowania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA