Trufle czekoladowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.47)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 220 ml gęstej śmietanki
- 225 g dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady
- połamanej na kawałki
- gorzkie kakao do obtoczenia trufli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać śmietankę w rondlu, aż będzie parować. Połamaną czekoladę włożyć do miski, wlać gorącą śmietankę, mieszać aż czekolada roztopi się i połączy ze śmietanką. Schłodzić aż zgęstnieje, ok 1-2 godzin. Szybko formować kulki używając wycinaczki do melona lub lateksowych rękawiczek (żeby kulki się nie roztopiły i nie przyklejały). Układać trufle na talerzu lub blasze. Jeśli staną się zbyt miękkie, włożyć do lodówki lub zamrażalnika na kilka minut. Obtaczać w kakao, cukrze pudrze lub cynamonie wymieszanym z cukrem. Podawać od razu lub przechowywać przykryte folią w lodówce, do 4 dni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W