Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.47)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać śmietankę w rondlu, aż będzie parować. Połamaną czekoladę włożyć do miski, wlać gorącą śmietankę, mieszać aż czekolada roztopi się i połączy ze śmietanką. Schłodzić aż zgęstnieje, ok 1-2 godzin. Szybko formować kulki używając wycinaczki do melona lub lateksowych rękawiczek (żeby kulki się nie roztopiły i nie przyklejały). Układać trufle na talerzu lub blasze. Jeśli staną się zbyt miękkie, włożyć do lodówki lub zamrażalnika na kilka minut. Obtaczać w kakao, cukrze pudrze lub cynamonie wymieszanym z cukrem. Podawać od razu lub przechowywać przykryte folią w lodówce, do 4 dni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA