Tradycyjna szarlotka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.102)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Ciasto2 i pół szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 szklanka zmrożonego masła
8 łyżek lodowatej wody
Nadzienie
8 jabłek odmiany Honey Crisp lub 12 granny smith, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki
Przygotowanie ciasta
W dużej misce zmieszać mąkę, sól i cukier. Na tarce do ziemniaków zetrzeć mrożone masło do miski z mąką i delikatnie wymieszać dłońmi, aż całkowicie się połączą. Skropić lodowatą wodą, wymieszać dłońmi i zagnieść ciasto w kulę. Podzielić je na 2 części, jedna z nich powinna być trochę większa. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i chłodzić przez przynajmniej 30 minut albo nawet całą noc. Dzięki temu łatwiej będzie je wałkować. Wyjąć ciasto z lodówki, poczekać, aż się trochę rozgrzeje i będzie elastyczne. Obsypać mąką dłonie, wałek, blat roboczy i ciasto. Rozwałkować większą część ciasta na okrąg wystarczająco duży, aby pokrywał krawędzie formy o 20 cm średnicy. Przełożyć ciasto do formy, składając je na 4, a następnie rozkładając. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
Nadzienie
Jabłka obsypać brązowym cukrem, cynamonem i mąką. Ułożyć je na cieście. Rozwałkować pozostałą część ciasta w mniejszy okrąg i przykryć nim jabłka. Brzegi obu części ciasta dobrze zlepić i wywinąć w karbowaną falbankę. Zrobić kilka dziurek na wierzchu i umieścić placek na dolnym poziomie piekarnika. Piec 1 godzinę, do czasu aż wierzch stanie się złoty, a soki zaczną bulgotać.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W