Tort z ricotty, groszku, bobu i mięty
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
500 g sera ricotta dobrej jakości
- 2 garści świeżej bazylii
- 1 garść świeżej mięty
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść świeżego groszku
- zblanszowanego i schłodzonego
- 1 garść bobu
- zblanszowanego i schłodzonego
- 100 ml śmietany 48%
- 2 jaja
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 150 g świeżo startego parmezanu
- około 12 czarnych oliwek
- bez pestek i grubo pokrojonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Posmaruj masłem tortownicę o średnicy 30 cm i obsyp parmezanem. Do robota kuchennego wrzuć zioła, śmietanę, połowę groszku oraz ricotty i zmiksuj do uzyskania jasnozielonej masy. Dodaj resztę ricotty i śmietany, wbijaj po jednym jaja, nadal mieszając. Dopraw solą, pieprzem i pozostałym parmezanem. Przełóż masę do dużej miski, dodaj pozostały groszek i zblanszowany bób. Przełóż masę łyżką do nasmarowanej foremki, na wierzchu posyp oliwkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Tort urośnie i będzie miał brązową skórkę, ale pośrodku pozostanie lekko miękki. Podawać od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź