Tort linzer
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka
Składniki:
- 150 g niesolonego masła
- 200 g cukru pudru
- jajko
- 3 żółtka
- skórka i sok z cytryny
- 140 g przesianej mąki
- 110 g zmielonych migdałów
- szczypta cynamonu
- 220 g dżemu z czerwonej porzeczki
- 1 ubite jajko
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Masło ubić z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajko i żółtka. Dodać skórę z cytryny, mąkę i migdały. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 20 minut. Połowę ciasta rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Wyłożyć nim tortownicę. Rozwałkować resztę ciasta. Pokroić w paski. Na spód nałożyć dżem. Przykryć go paskami ciasta. Posmarować je ubitym jajkiem. Piec przez 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W