Tort czekoladowo-owocowy bez pieczenia

Tort czekoladowo-owocowy bez pieczenia
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • Spód:
  • 75 g migdałów
  • 75 g daktyli
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki masła kokosowego, roztopionego
Nadzienie kakaowe:
  • 350 g orzechów nanerczowych, namoczonych na noc
  • 2 banany
  • 300 ml oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 50 ml syropu z agawy
  • 50 ml miodu
  • 1½ łyżki zapachu waniliowego
  • 25 ml wody
  • 5 łyżek kakao
  • ¼ łyżeczki soli
Nadzienie owocowe:
  • 300 g czarnych jagód, malin, truskawek i żurawin, mrożonych
Przybranie:
  • żurawiny, mrożone
  • jagody, maliny, świeże
  • jagody goji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj spód. Zmiel migdały i daktyle. Dodaj wiórki kokosowe i masło kokosowe. Wyłóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię, uklepując palcami.

Przygotuj nadzienie. Namocz orzechy nanerczowe w wodzie. Odstaw na noc. Odcedź. Zmiel z bananami na gładką masę. Dodaj olej kokosowy, syrop z agawy, miód, zapach waniliowy i wodę.
Podziel nadzienie na dwie części. Do jednej dodaj kakao i sól. Zmiksuj na gładką masę. Do drugiej dodaj owoce. Zmiksuj także na gładką masę.

Najpierw wylej na spód masę kakaową. Wstaw do zamrażalnika do ścięcia. Na ścięte nadzienie kakaowe wylej masę owocową. Wstaw do zamrażalnika. Przed podaniem zostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Przybierz owocami jagodowymi i jagodami goji.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA