Tażin z kurczaka, kwaszonych cytryn i oliwek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Peta w Marrakeszu (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki marynaty szarmula:1 szklanka posiekanej natki
1 szklanka posiekanej, świeżej mięty
1 kwaszona cytryna
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej papryki
2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego, zmielonego imbiru
½ łyżeczki soli
2 szczypty szafranu, moczonego ½ godziny w 2 łyżkach stołowych wrzątku
Przygotowanie marynaty:
Do robota kuchennego wrzuć natkę, miętę, miąższ z kiszonej cytryny i czosnek. Zmiksuj. Przełóż pastę do miski, dodaj przyprawy, wlej wodę z szafranem, wymieszaj.
Składniki tadżinu:
duży kurczak ekologiczny lub hodowany w naturalnych warunkach
300 g wodnistych ziemniaków
300 g dojrzałych pomidorów
125 g fioletowych lub zielonych oliwek
3 łyżki stołowe oliwy
gałązki mięty i natki (do przybrania)
duże naczynie tadżin lub żaroodporne
Przygotowanie:
Podziel kurczaka na porcje i natrzyj szarmulą. Pomidory obierz ze skórki i podziel na ćwiartki. Obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Pokrój w paski skórkę z kiszonej cytryny. Na dnie naczynia ułóż ziemniaki, potem zamarynowanego kurczaka, cytryny i pomidory. Staraj się uzyskać kształt piramidy. Polej oliwą. Przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C albo postaw na ogniu. Po pół godzinie dorzuć oliwki i duś przez kwadrans. Postaw tadżin na stole, podnieś pokrywkę. Goście będą nakładać sobie gotowe danie sami. Przybierz potrawę gałązkami ziół.
© Peta Mathias
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W