Tarka dal
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 100 g żółtego grochu
- 60 g fasolki mung
- 40 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 czubata łyżka nasion kminu
- 1 łyżka mielonej asafetydy
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 100 g pomidorów
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 łyżki posiekanej czerwonej papryczki chilli
- 50 g sklarowanego masła
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 czerwone papryczki chilli (świeże lub suszone)
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Groch, fasolkę i soczewicę opłukać na sicie, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 1 godzinę. Przełożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20-45 minut. Pod koniec gotowania dodać sól. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić połowę cebuli i czosnku, podsmażyć. Dodać połowę kminu i asafetydy, smażyć kilka minut, dodać pomidory, posiekaną papryczkę i imbir i dusić aż pomidory się rozpadną. Dodać do ugotowanej soczewicy, zamieszać, gotować 5 minut, ew. doprawić solą i pieprzem i trzymać w cieple. Papryczki pokroić wzdłuż (ew. usunąć nasiona). Mocno rozgrzać masło na patelni, wrzucić resztę kminu i asafetydy, kolendrę, smażyć 30 sekund, dodać resztę cebuli i czosnku, zamieszać i chwilę smażyć, dorzucić papryczki, zamieszać. Przełożyć soczewicę do miski, na wierz położyć podsmażone na maśle przyprawy i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W