Tarka dal

Tarka dal
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Groch, fasolkę i soczewicę opłukać na sicie, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 1 godzinę. Przełożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20-45 minut. Pod koniec gotowania dodać sól. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić połowę cebuli i czosnku, podsmażyć. Dodać połowę kminu i asafetydy, smażyć kilka minut, dodać pomidory, posiekaną papryczkę i imbir i dusić aż pomidory się rozpadną. Dodać do ugotowanej soczewicy, zamieszać, gotować 5 minut, ew. doprawić solą i pieprzem i trzymać w cieple. Papryczki pokroić wzdłuż (ew. usunąć nasiona). Mocno rozgrzać masło na patelni, wrzucić resztę kminu i asafetydy, kolendrę, smażyć 30 sekund, dodać resztę cebuli i czosnku, zamieszać i chwilę smażyć, dorzucić papryczki, zamieszać. Przełożyć soczewicę do miski, na wierz położyć podsmażone na maśle przyprawy i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA