Tajwański chano main - smażony makaron
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Tajemnice domowych przepisów (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajwańska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składnik
500 g cienkiego makaronu ryżowego
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
250 g tłustej wieprzowiny, zmielonej
2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
3 chińskie grzyby, namoczone w wodzie i pokrojone w kostkę
6 łyżek lekkiego sosu sojowego
szczypta cukru
1 średnia cebula, pokrojona na plasterki i usmażona
olej do smażenia
1 pęczek dymki, tylko zielone części, pokrojone na 2-3 cm kawałki
½ szklanki pokrojonej na zapałkę marchewki
dodatkowe 125 ml lekkiego sosu sojowego
500 ml wody
2 szklanki kiełków fasoli
1 posiekany pęczek szczypioru czosnku
kilka listków kolendry
Przygotowanie
Namoczyć makaron we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Uważać, żeby się nie rozgotował. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać zmieloną wieprzowinę i przyprawę 5 smaków. Podsmażyć, aby przyprawa była bardziej aromatyczna. Dodać grzyby i sos sojowy, szczyptę cukru i wlać tyle wody, aby pokryła mięso. Przykryć i dusić 50 minut, potem dodać cebulę i dusić jeszcze 10 minut. W woku podgrzać olej na dużym ogniu, podsmażyć dymki, dodać marchewkę. Wlać dodatkowy sos sojowy i szklankę wrzątku. Włożyć makaron i wymieszać. Dodać kiełki fasoli i szczypior czosnku. Wymieszać i nałożyć na duży talerz. Polać makaron sosem mięsnym i przybrać listkami kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia tajwańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W