Szaszłyczki satay z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska
Przygotowanie:
Składniki szaszłyków
12 piętnastocentymetrowych patyczków do szaszłyków
(moczonych wcześniej przez godzinę w wodzie)
8 udek kurczaka
1 rozgnieciony ząbek czosnku
3 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
ćwiartki limonki, do podania
Składniki sosu
2 łyżeczki oleju arachidowego (albo oleju roślinnego)
4 drobno posiekane szalotki
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
2 małe, posiekane czerwone papryczki chilli
125 g masła orzechowego
2 łyżki stołowe palmowego lub brązowego cukru
2 łyżki stołowe soku z limonki
1½ łyżki stołowej sosu rybnego
2 łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie
Pokroić kurczaka na kawałki. Wymieszać z czosnkiem, sosem rybnym i imbirem. Przykryć, zostawić w lodówce na godzinę lub na całą noc.
Przygotować sos
W rondlu, na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić szalotki, czosnek, imbir i chilli. Smażyć 5 minut lub aż będą złociste. Dodać pozostałe składniki, zmniejszyć płomień i gotować 10 minut aż sos zgęstnieje.
Nabić mięso na patyczki, piec na grillu lub na patelni grillowej 3-5 minut. Może na je także upiec w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości porcji.
Podawać z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W