Sushi nori z prosem i awokado
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 4 płaty nori
- filiżanka prosa
- pół filiżanki ziaren sezamu
- 1/3 filiżanki tahini
- łyżka startego imbiru
- sok z cytryny
- pokrojone awokado
- pokrojony ogórek
- 1/3 filiżanki tamari
- łyżka wasabi
- łyżeczka oleju sezamowego
- dymka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotować proso w 2 i pół filiżanki wody. Uprażyć ziarna sezamu. Ostudzić i wymieszać z prosem.
Połączyć tahini, imbir i sok z cytryny. Jeśli pasta się warzy, dolać wody.
Ułożyć płaty nori lśniącą stroną do dołu. Rozłożyć na nich proso dociskając je zwilżoną dłonią. Zostawić dwucentymetrowy margines. Proso pokryć tahini i ułożyć kawałki ogórka, awokado oraz dymkę. Zwinąć i pokroić na 6-8 kawałków. Podawać z sosem z tamari i wasabi.
Połączyć tahini, imbir i sok z cytryny. Jeśli pasta się warzy, dolać wody.
Ułożyć płaty nori lśniącą stroną do dołu. Rozłożyć na nich proso dociskając je zwilżoną dłonią. Zostawić dwucentymetrowy margines. Proso pokryć tahini i ułożyć kawałki ogórka, awokado oraz dymkę. Zwinąć i pokroić na 6-8 kawałków. Podawać z sosem z tamari i wasabi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W