Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 34)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku podgrzać mleko. Namoczyć chleb, obracając kromki, by wchłonęły jak najwięcej. Zostawić do ostygnięcia. Wyjąć, rozdrobnić, przełożyć do dużej miski. Dodać oba rodzaje mięsa, czosnek, cebulę, jaja, ser, natkę pietruszki, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i wyrobić czystymi rękami.
Przygotować blaszkę do pieczenia. Kształtować z mięsa kulki o średnicy ok 4 cm. Zamaczać dłonie w zimnej wodzie, żeby nie kleiła się do nich masa mięsna. Jeśli jest czas, można pulpety schłodzić przed smażeniem. Rozgrzać patelnię o średnicy 33 cm (albo 2 mniejsze) na dużym ogniu. Wlać oliwę i gdy się dobrze rozgrzeje układać pulpety tak, by się nie stykały. Można smażyć partiami. Nie ruszać pulpetów, dopóki się zrumienią od spodu. Odwrócić i smażyć z drugiej strony, razem 8-10 minut. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu. Wlać pomidory, wymieszać, zdrapując z dna zrumienione smaczki. Dusić ok. 30 minut. Polać sosem gorący makaron, położyć na każdym talerzu po 3 pulpety. Posypać świeżo startym serem i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA