Spaghetti z klopsikami
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 34)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ⅓ szklanki mleka
- 2 kromki dobrego białego chleba bez skórki
- ½ kg mielonej wieprzowiny
- ½ kg mielonej wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- posiekane
- 2 łyżki cebuli
- posiekanej
- 2 duże jaja
- lekko ubite
- ¾ szklanki sera pecorino romano
- startego
- plus więcej do posypania przy podaniu
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- posiekanej
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki soli (1 łyżeczka - jeśli zamiast romano dajemy parmezan)
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 puszka (ok 800 g) pomidorów w zalewie
- rozmieszanych wraz z sokiem w blenderze
- świeżo starty parmezan do posypania przy podaniu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku podgrzać mleko. Namoczyć chleb, obracając kromki, by wchłonęły jak najwięcej. Zostawić do ostygnięcia. Wyjąć, rozdrobnić, przełożyć do dużej miski. Dodać oba rodzaje mięsa, czosnek, cebulę, jaja, ser, natkę pietruszki, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i wyrobić czystymi rękami.
Przygotować blaszkę do pieczenia. Kształtować z mięsa kulki o średnicy ok 4 cm. Zamaczać dłonie w zimnej wodzie, żeby nie kleiła się do nich masa mięsna. Jeśli jest czas, można pulpety schłodzić przed smażeniem. Rozgrzać patelnię o średnicy 33 cm (albo 2 mniejsze) na dużym ogniu. Wlać oliwę i gdy się dobrze rozgrzeje układać pulpety tak, by się nie stykały. Można smażyć partiami. Nie ruszać pulpetów, dopóki się zrumienią od spodu. Odwrócić i smażyć z drugiej strony, razem 8-10 minut. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu. Wlać pomidory, wymieszać, zdrapując z dna zrumienione smaczki. Dusić ok. 30 minut. Polać sosem gorący makaron, położyć na każdym talerzu po 3 pulpety. Posypać świeżo startym serem i pieprzem.
Przygotować blaszkę do pieczenia. Kształtować z mięsa kulki o średnicy ok 4 cm. Zamaczać dłonie w zimnej wodzie, żeby nie kleiła się do nich masa mięsna. Jeśli jest czas, można pulpety schłodzić przed smażeniem. Rozgrzać patelnię o średnicy 33 cm (albo 2 mniejsze) na dużym ogniu. Wlać oliwę i gdy się dobrze rozgrzeje układać pulpety tak, by się nie stykały. Można smażyć partiami. Nie ruszać pulpetów, dopóki się zrumienią od spodu. Odwrócić i smażyć z drugiej strony, razem 8-10 minut. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu. Wlać pomidory, wymieszać, zdrapując z dna zrumienione smaczki. Dusić ok. 30 minut. Polać sosem gorący makaron, położyć na każdym talerzu po 3 pulpety. Posypać świeżo startym serem i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W