Sos pieczeniowy z chrzanem

Sos pieczeniowy z chrzanem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.34)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżka wody
  • soki z pieczeni wołowej
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżka chrzanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zawczasu rozrób skrobię kukurydzianą w wodzie. Po prostu rozmieszaj ją, aż się rozpuści. Przelej wszystkie soki pozostałe na patelni po pieczeniu wołowiny do czystego słoika. Jeśli na górze zbierze się warstwa tłuszczu, odlej go. Pozostałe aromatyczne soki wlej z powrotem na patelnię i zwiększ ogień. Dodaj wino i zredukuj o połowę, cały czas mieszając, żeby zdeklasować patelnię. Dodaj bulion, pogotuj chwilę i dodaj rozpuszczoną skrobię. Mieszaj, aż sos się zagęści. Na sam koniec dodaj chrzan i zamieszaj. Nie gotuj sosu po dodaniu chrzanu, bo straci on swoją moc.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA