Desery
Desery to ta część posiłku, którą lubi niemal każdy. Zwolennicy włoskich smaków i kawy będą zadowoleni z tiramisu. Zasmakuje im także likier miętowy. Lubiący ciasto francuskie, powinni sięgnąć po tartę z gruszkami. Dzieci ucieszą się z deseru lodowego lub galaretki. Dla wegan można przygotować pyszne ciasto truskawkowe lub mus z awokado i kakao.
Desery włoskie
Bazą najbardziej znanego z włoskich deserów, czyli tiramisu, jest serek mascarpone. Dodaje się do niego cukier, jaja, biszkopty oraz martini, a także kawę (najlepiej espresso). Ten deser można podać także z gorzką czekoladą. Równie znana jest panna cotta, którą można zrobić z dodatkiem owoców, np. malin, a także czekolady i jogurtu. Do przygotowania tego deseru potrzebna jest żelatyna, śmietana, jogurt, wanilia, cukier i laska wanilii. Orzeźwiający i dobry do ciast jest natomiast likier miętowy. Przygotowuje się go ze spirytusu, cukru, cynamonu i oczywiście liści świeżej mięty. Listki zalewa się alkoholem i czeka około 2 dni, a następnie miesza z syropem z cukru i wody. Przefiltrowany napój przelewa się do ciemnych butelek i odstawia w chłodne miejsce. Kolejny pyszny włoski deser to tarta śliwkowa. Robi się ją z mąki, soli, masła oraz cukru pudru i oczywiście owoców. Ciasto można podawać z kremem zrobionym z masła, cukru, jaj, wanilii i np. migdałów lub innych bakalii. Na upieczonym spodzie tarty układa się połówki śliwek i polewa kremem. Następnie całość należy zapiec, czekając, aż krem się zetnie. David Gaboriaud poleca tiramisu z gruszkami. Mamy też przepis na pyszne tiramisu z malinami.
Desery francuskie
Jednym z deserów francuskich są mini tarty z dodatkiem gruszki. Przygotowuje się je z ciasta francuskiego, budyniu, cukru, cynamonu oraz mleka i gruszek. Ciasto należy pociąć na niewielkie kwadraty. Na nich układa się ugotowany, ostudzony budyń i gruszkę w plasterkach. Tak przygotowane i doprawione cynamonem oraz cukrem tarty zapieka się w piekarniku. Mus czekoladowy to kolejny deser, który kojarzy się z Francją. Do jego zrobienia potrzebne są: gorzka czekolada, cukier oraz jaja. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtko jaj i cukier trzeba wymieszać, a białka ubić na pianę. Żółtka łączy się z rozpuszczoną czekoladą. Do tego dodaje się pianę. Należy robić to bardzo uważnie, aby powstała masa miała wewnątrz pęcherzyki powietrza. Marta Dymek poleca piernikowy mus czekoladowy z jabłkami. Kuchnia+ serwuje też pyszną tartę z jabłkami i bitą śmietaną.
Desery wegańskie
Wegańskie desery przygotowuje się bez dodatku mleka, nabiału, jaj oraz miodu. Pysznym ciastem jest np. piernik marchewkowy. Do jego zrobienia potrzebne są marchewki, olej, cynamon, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika oraz syrop klonowy lub inny słodzik. Niezbędne są także mąka, sól i bakalie. Deser dla wegan można przygotować z awokado. Do miąższu z dojrzałego owocu dodaje się kakao i ksylitol i blenduje. To mus, który można zjeść np. z owocami. Wegański pudding z truskawkami i nasionami chia można zrobić z mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego, chia oraz truskawek i syropu klonowego. Z nasion i obu rodzajów mleka przygotowuje się pudding, a z owoców, mleka kokosowego oraz słodzika - mus truskawkowy.Wśród wegańskich deserów Kuchni+ poleca tofurnik pomarańczowy z chili, creme brulee z tapioki i wegańskie lody truskawkowe.
Desery dla dzieci
Desery dla dzieci to np. ciasta i ciasteczka ozdobione w pomysłowy sposób. Najmłodsi przepadają także za deserami lodowymi, np. z owocami. Można je przygotować z dodatkiem serka mascarpone, cukru pudru i laski wanilii. Do nich dodaje się gorzką czekoladę i pianę ubitą z białek. Wszystkie składniki należy zblendować i przełożyć do kokilek lub kubeczków po jogurcie. Wstawia się je do lodówki na 3-4 godziny. Do lodów dodaje się mus zmiksowany z owoców i ksylitolu. Domowy kisiel także posmakuje dzieciakom. Przygotuje się go z gęstego soku z owoców, wody i mąki ziemniaczanej. Mąkę, nieco soku i wodę trzeba rozmieszać. Pozostałą część soku trzeba zagotować, a następnie dodać do niej kleik z mąki i wody. Wszystkie składniki trzeba zagotować do zgęstnienia kisielu. Dzieci bardzo lubią również desery z galaretki. Można ją przygotować samemu ze śmietany kremówki, laski wanilii, cukru i żelatyny. Ziarenka z laski wanilii należy wyjąć i zagotować ze śmietanką i cukrem. Żelatynę rozpuszcza się w gorącej wodzie i miesza z wcześniej przygotowaną masą. Galaretkę trzeba schłodzić w lodówce. Można ją podawać np. z sosem ze zmiksowanych owoców. Kuchnia+ poleca grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i tort lodowy z owocami.