Banany ze słonym sosem karmelowym, orzeszkami i lodami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 duże banany
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 36%
- duża szczypta soli
- duża szczypta cynamonu
- ½ szklanki dowolnej mieszanki orzechów
Ponadto:
- Lody waniliowe do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Orzechy kroimy drobniej i krótko podprażamy je na suchej patelni. Ściągamy je i odstawiamy do przestudzenia. Na tę samą patelnię wsypujemy cukier i powoli go rozpuszczamy, nie mieszając karmelu. Dodajemy do niego sól i pilnujemy, żeby się nie przypalił.
Banany obieramy i dzielimy na porcje, np. krojąc w grube ukośne plastry. Jak tylko cukier się rozpuści dodajemy do niego masło i wkładamy banany, krótko podgrzewamy, wlewamy śmietankę i dodajemy cynamon. Po chwili ściągamy z patelni, układamy na talerzykach deserowych lub szerokich miseczkach, obsypujemy orzechami i podajemy z gałką ulubionych lodów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W