Banany ze słonym sosem karmelowym, orzeszkami i lodami

Banany ze słonym sosem karmelowym, orzeszkami i lodami
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 36%
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta cynamonu
  • ½ szklanki dowolnej mieszanki orzechów
Ponadto:
  • Lody waniliowe do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Orzechy kroimy drobniej i krótko podprażamy je na suchej patelni. Ściągamy je i odstawiamy do przestudzenia. Na tę samą patelnię wsypujemy cukier i powoli go rozpuszczamy, nie mieszając karmelu. Dodajemy do niego sól i pilnujemy, żeby się nie przypalił.

Banany obieramy i dzielimy na porcje, np. krojąc w grube ukośne plastry. Jak tylko cukier się rozpuści dodajemy do niego masło i wkładamy banany, krótko podgrzewamy, wlewamy śmietankę i dodajemy cynamon. Po chwili ściągamy z patelni, układamy na talerzykach deserowych lub szerokich miseczkach, obsypujemy orzechami i podajemy z gałką ulubionych lodów.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA