Śniadaniowa polenta z owocami w miodzie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 jabłko odmiany mutsu lub granny smith
- obrane
- pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w sporą kostkę
- 2 łyżki wody
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 3 całe goździki
- 2 całe gwiazdki anyżu
- 4 suszone śliwki bez pestek
- 3 łyżki miodu
- 2 świeże brzoskwinie
- obrane i pokrojone
- 4 śliwki bez pestek
- pokrojone na ćwiartki
- 3 szklanki mleka 2%
- ½ laski wanilii
- 6 łyżek polenty
- miód do smaku
- jogurt do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż jabłko do rondla wraz z przyprawami, wlej odrobinę wody i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj suszone śliwki oraz miód i gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj brzoskwinie oraz świeże śliwki i gotuj na małym ogniu jeszcze około 5 minut, aż owoce zmiękną. Owoce podaj na ciepło lub ostudzone, o temperaturze pokojowej.
Rozkrój połówkę laski wanilii, wyskrob ziarenka i wrzuć do rondla z mlekiem. Zagotuj mleko z wanilią na średnim ogniu. Energicznie wmieszaj polentę trzepaczką, a następnie gotuj na małym ogniu jednostajnie mieszając drewnianą łyżką, aż polenta zmięknie i zgęstnieje. Wmieszaj miód do smaku.
Nałóż polentę do misek i podawaj z gotowanymi owocami i jogurtem.
Rozkrój połówkę laski wanilii, wyskrob ziarenka i wrzuć do rondla z mlekiem. Zagotuj mleko z wanilią na średnim ogniu. Energicznie wmieszaj polentę trzepaczką, a następnie gotuj na małym ogniu jednostajnie mieszając drewnianą łyżką, aż polenta zmięknie i zgęstnieje. Wmieszaj miód do smaku.
Nałóż polentę do misek i podawaj z gotowanymi owocami i jogurtem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W