Śniadaniowa polenta z owocami w miodzie

Śniadaniowa polenta z owocami w miodzie
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż jabłko do rondla wraz z przyprawami, wlej odrobinę wody i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj suszone śliwki oraz miód i gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj brzoskwinie oraz świeże śliwki i gotuj na małym ogniu jeszcze około 5 minut, aż owoce zmiękną. Owoce podaj na ciepło lub ostudzone, o temperaturze pokojowej.
Rozkrój połówkę laski wanilii, wyskrob ziarenka i wrzuć do rondla z mlekiem. Zagotuj mleko z wanilią na średnim ogniu. Energicznie wmieszaj polentę trzepaczką, a następnie gotuj na małym ogniu jednostajnie mieszając drewnianą łyżką, aż polenta zmięknie i zgęstnieje. Wmieszaj miód do smaku.
Nałóż polentę do misek i podawaj z gotowanymi owocami i jogurtem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA