Smażona pizza
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.57)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 260 g mąki plus do posypania stolnicy
- ¾ łyżeczki drożdży w proszku
- 1 łyżeczka grubej soli
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- więcej do smażenia
- 500 ml podgrzanego świeżego
- lekkiego sosu pomidorowego
- plasterki mozzarelli do smaku
- sól i czarny pieprz
- plasterki szynki parmeńskiej i listki bazylii (dowolnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, drożdże i sól w robocie kuchennym. Włączyć maszynę i dodać ½ szklanki wody i 2 łyżki oliwy. Wyrabiać przez ok. 30 sekund, dodając po łyżce wody, aż ciasto uformuje się w kulę i będzie lekko lepkie. Jeśli jest zbyt lepkie, dodawać po łyżce mąki. Wlać do miski łyżkę oliwy i pokryć nią ciasto. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, ok. 1 – 2 godziny. Zagnieść znowu kulę i podzielić na 4 części, z każdej uformować mniejszą kulę. Ułożyć każdą na wysypanej mąką stolnicy, posypać mąką i przykryć folią lub ściereczką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Uformować 25-centymetrowe krążki. W razie potrzeby posypać mąką, żeby ciasto nie przylepiało się do wałka. 25-centymetrową patelnię posmarować oliwą i rozgrzać na średnim ogniu. Włożyć ciasto na patelnię i wyregulować ogień, żeby ładnie się zrumieniło, ale nie przypaliło. Jeśli formują się nierówne bąble, należy je nakłuwać. Przekręcić na drugą stronę, posmarować zrumienioną stronę sosem pomidorowym, ułożyć ser, posypać solą i pieprzem, ewentualnie ułożyć szynkę i listki bazylii. Jeśli na wierzchu pizzy jest dużo dodatków, patelnię przykryć pokrywką i dalej smażyć, lub wstawić na chwilę do piekarnika, żeby wierzch był ciepły. Jeśli dodatków nie jest zbyt dużo, smażyć aż spód się zrumieni. Podawać gorącą, ciepłą lub w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W