Smarowidło ze zbrązowionego masła

Smarowidło ze zbrązowionego masła
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż pół kostki masła do rondelka i wstaw go na mały ogień. Masło zawiera około 20 procent wody, która zacznie wrzeć, tworzyć bąbelki i parować. Kiedy woda wyparuje, piana się zmniejszy, a tłuszcz zacznie się bardziej rozgrzewać. Wtedy zawarte w maśle około 2% białka zacznie brązowieć.
Podgrzewaj dalej, aż znowu pojawi się piana. Lekko zamieszaj i uważaj na zmianę koloru. Kiedy masło zrobi się złoto-brązowe i zacznie wydzielać orzechowy zapach, od razu przelej je do miski, żeby nie podgrzewało się dalej. Ostudź, aż osiągnie temperaturę pokojową. Zajmie to około 1 godziny.
W mikserze rozetrzyj pozostałe masło, aż zrobi się jaśniejsze. Cały czas miksując powoli wlej zbrązowione masło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA