Smarowidło ze zbrązowionego masła
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Przygotowanie:
Włóż pół kostki masła do rondelka i wstaw go na mały ogień. Masło zawiera około 20 procent wody, która zacznie wrzeć, tworzyć bąbelki i parować. Kiedy woda wyparuje, piana się zmniejszy, a tłuszcz zacznie się bardziej rozgrzewać. Wtedy zawarte w maśle około 2% białka zacznie brązowieć.
Podgrzewaj dalej, aż znowu pojawi się piana. Lekko zamieszaj i uważaj na zmianę koloru. Kiedy masło zrobi się złoto-brązowe i zacznie wydzielać orzechowy zapach, od razu przelej je do miski, żeby nie podgrzewało się dalej. Ostudź, aż osiągnie temperaturę pokojową. Zajmie to około 1 godziny.
W mikserze rozetrzyj pozostałe masło, aż zrobi się jaśniejsze. Cały czas miksując powoli wlej zbrązowione masło.
Podgrzewaj dalej, aż znowu pojawi się piana. Lekko zamieszaj i uważaj na zmianę koloru. Kiedy masło zrobi się złoto-brązowe i zacznie wydzielać orzechowy zapach, od razu przelej je do miski, żeby nie podgrzewało się dalej. Ostudź, aż osiągnie temperaturę pokojową. Zajmie to około 1 godziny.
W mikserze rozetrzyj pozostałe masło, aż zrobi się jaśniejsze. Cały czas miksując powoli wlej zbrązowione masło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W