Słono-pieprzne fettuccini
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 440 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 6 jaj
- 1 łyżeczka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z pieprzem, usyp górkę na desce. W środku zrób wgłębienie. Wbij 5 jaj i wymieszaj je widelcem. Wlej oliwę. Palcami zagarniaj mąkę do jaj. Jeśli uznasz, że potrzebne będzie jeszcze jedno jajo, wbij je teraz. Ciasto powinno być dość suche, ale plastyczne. Gdy wymieszasz całą mąkę z jajami, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zachowaj cierpliwość, zajmuje to ok. 15 minut. Rozpłaszcz kulę ciasta i owiń w folię spożywczą. Odłóż do lodówki na 1-2 godzin, najlepiej na całą noc. Elastyczna struktura ciasta musi rozluźnić się po stresie, jakim jest zagniatanie.
Ustaw zgodnie z instrukcją maszynkę do wałkowania ciasta. Rozetnij ciasto na 6 kawałków i rozpłaszcz je na prostokątne placki o wymiarach 15-20 x 5-7,5 cm. Wkładaj placki do maszynki, stopniowo zmieniając grubość, aż dojdziesz do najcieńszego plastra. Układaj placki na blasze, przesypując mąką, żeby się nie posklejały. Pokrój plastry we wstążki (fettuccini) i rozwieś na wieszaku do suszenia makaronu.
Gotowanie:
Doprowadź do wrzenia wodę w dużym garnku. Obficie posól, wrzuć makaron. Gotuj, aż wypłynie na wierzch, czyli przez ok. 3 minut. Powinien być al dente, czyli nie do końca miękki.
Ustaw zgodnie z instrukcją maszynkę do wałkowania ciasta. Rozetnij ciasto na 6 kawałków i rozpłaszcz je na prostokątne placki o wymiarach 15-20 x 5-7,5 cm. Wkładaj placki do maszynki, stopniowo zmieniając grubość, aż dojdziesz do najcieńszego plastra. Układaj placki na blasze, przesypując mąką, żeby się nie posklejały. Pokrój plastry we wstążki (fettuccini) i rozwieś na wieszaku do suszenia makaronu.
Gotowanie:
Doprowadź do wrzenia wodę w dużym garnku. Obficie posól, wrzuć makaron. Gotuj, aż wypłynie na wierzch, czyli przez ok. 3 minut. Powinien być al dente, czyli nie do końca miękki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W