Saltimbocca
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 3 kotlety cielęce
- 3 listki szałwii
- 3 plastry boczku
- 1/4 ząbka czosnku
- 1/2 filiżanki białego wina
- 100 g masła
- świeża natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tuż przed smażeniem posól i popieprz kotlety. Rozgnieciony czosnek wrzuć na patelnię polaną oliwą. Każdą porcję udekoruj listkiem szałwii i plastrem boczku. Uderz je delikatnie kilka razy tłuczkiem, żeby składniki się połączyły. Gdy czosnek się zarumieni, zdejmij go z patelni, a połóż na niej mięso. Smaż, aż się skarmelizuje i przełóż na deskę, żeby odpoczęło. Zdeglasuj patelnię za pomocą białego wina. Dodaj kawałek masła i zdjęty wcześniej czosnek. Gotuj na bardzo wolnym ogniu do uzyskania konsystencji emulsji. Połóż kotlety z powrotem na patelni i posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj z zieloną fasolką z wody doprawioną masłem i solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W