Sałatka ze smażonych bakłażanów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:około 100 ml oliwy
2 duże, jasne bakłażany pokrojone na okrągłe plastry o grubości 1 cm
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego czerwonego chili bez pestek
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
1 łyżka drobno posiekanych listków mięty
150 g serka ricotta
cytryna
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać większość oliwy, aż zacznie dymić. Ostrożnie ułożyć plastry bakłażana i obsmażyć z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni, ułożyć na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z tłuszczu. Zostawić do ostygnięcia. Bokiem noża rozetrzeć czosnek z solą na pastę. Przełożyć do małej miseczki. Dodać posiekane chili, ocet, mięte i odrobinę oliwy. Ser włożyć do miski, wycisnąć trochę soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dodać trochę oliwy. Plastry bakłażana ułożyć na talerzu, posypać ricottą i skropić oliwą z czosnkiem, chili i miętą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W