Sałatka z zielonego mango z wędzoną rybą i słodko-kwaśnym dressingiem

Sałatka z zielonego mango z wędzoną rybą i słodko-kwaśnym dressingiem
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Składniki:
275 g filetów z wędzonej makreli
olej roślinny, do smażenia w głębokim tłuszczu
450 g zielonego mango
1 duża marchew
30 g szalotek, pokrojonych w piórka
1 czerwona papryczka chilli bird\'s-eye, drobno posiekana
25 g orzechów arachidowych, prażonych i grubo posiekanych
2 łyżeczki cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki, do smaku
1 łyżka posiekanej, świeżej tajskiej bazylii

Przygotowanie:
Zdejmij skórę z filetów i wyrzuć. Widelcem podziel mięso na płatki. Wlej oleju roślinnego do wysokości 2 cm na patelnię o grubym dnie. Rozgrzej do 190ºC. Wrzuć ostrożnie płatki ryby i smaż przez minutę aż ryba będzie złocista. Wyjmij łyżką cedzakową. Osusz na papierze. Obierz zielone mango i marchew, poszatkuj na szatkownicy w paski o szerokości 3-4 mm. Wrzuć do dużej miski, dodaj szalotki, chilli, orzechy arachidowe i usmażoną rybę. Wymieszaj. W małej misce wymieszaj sos rybny i sok z limonki z cukrem, aż się rozpuści. Polej dressingiem składniki sałatki. Dodaj bazylię. Dobrze wymieszaj. Podawaj.

Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 1

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA