Sałatka z orkiszu, buraków i koziego sera
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Na sos:
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy
Na sałatkę:
250 g ugotowanego orkiszu
1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
pęczek natki, grubo posiekany
200 g miękkiego koziego sera, pokrojonego na małe kawałki
3-4 średnie ugotowane buraki, pokrojone na cząstki
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Przygotowanie:
Wymieszaj musztardę z octem. Dodaj miód i znów zamieszaj. Stopniowo dodawaj oliwę, energicznie mieszając, aż powstanie emulsja. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Upraż orzechy na suchej patelni. W misce umieść orkisz i wmieszaj połowę sosu. Dodaj cebulę, natkę, dopraw pieprzem. Wyłóż na 4 talerze, udekoruj serem i burakami. Skrop pozostałym sosem i dodaj orzechy. Podaj.
© Bill Granger
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W