Sałatka z grillowanego arbuza
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- połówka arbuza
- ¼ miarki octu balsamicznego *
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- rukola
- biały kozi ser
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z połówki arbuza odcinamy skórę i wycinamy z miąższu 2 plastry w kształcie kwadratu (przypominają dachówki) mniej więcej o grubości półtora centymetra. Każdy dzielimy na 4 części. W razie potrzeby usuwamy pestki. Kawałki skrapiamy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni gillowej. Grillujemy delikatnie z obydwu stron. Do rondelka wlewamy jedną czwartą miarki octu balsamicznego, który poddajemy redukcji. Ocet powinien zamienić się w gęsty syrop. Kozi ser rozdrabniamy widelcem na małe kawałki (dobrze go przedtem dobrze schłodzić – wtedy zadanie będzie łatwiejsze). Na każdym talerzyku układamy „górkę” z rukoli. Na niej układamy jeden kawałek zgrillowanego arbuza, a na nim z kolei kawałki sera. W podobny sposób powstaje druga warstwa (rukola, grillowany kawałek arbuza i ser). Danie przypomina sałatkową napoleonkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem polewamy syropem powstałym z poddanego redukcji octu balsamicznego i skrapiamy oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W