sałatka warzywna na ciepło
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- olej roślinny do smażenia
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1-2 zielone papryczki chilli
- w całości
- ½ średniej cebuli
- pokrojone w plasterki
- ¾ łyżeczka kurkumy
- sól do smaku
- 2 średniej wielkości marchewki
- obrane i pokrojone w kostkę
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- obrane i pokrojone na kawałki
- ½ ogórka ze skórką
- przecięte wzdłuż na pół
- wypestkowane i pokrojone na kawałki
- 100 g zielonej fasolki
- sprawionej i pokrojonej na trzy
- 50 g szalotek
- obranych i przekrojonych na pół
- 10 g świeżego imbiru
- obranego i z grubsza posiekanego
- 60 g suszonego miąższu kokosa namoczonego w takiej ilości wody
- by tylko go przykryła
- 2 małe garście mrożonego zielonego groszku
- 12 świeżych lub suszonych liści curry
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju smażyć kmin, papryczki i cebulę, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać kurkumę, marchewkę i ziemniaki, posolić. Przykryć rondel pokrywką i gotować na małym ogniu, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną się przypalać, podlać wodą. Po 15 minutach dodać ogórek i fasolkę. Ponownie przykryć rondel i gotować jeszcze 5-10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Tymczasem włożyć do blendera szalotki, imbir i miąższ kokosa (razem z wodą, w której się moczył). Zmiksować na gładką pastę i dodać do rondla razem z groszkiem. Gotować jeszcze 5 minut, często mieszając. Dodać liście curry, wlać jogurt, zamieszać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W