Sałatka Cezara

Sałatka Cezara
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki grzaneczek:
60 ml masła
750 ml bagietki, pokrojonej w 2 cm kostkę

Składniki majonezu:
1 drobno posiekany ząbek czosnku
½ łyżki pasty z sardeli
1 żółtko
2 łyżki stołowe soku z cytryny
125 ml oleju roślinnego (patrz uwaga)
2 łyżki stołowe posiekanych kaparów
sól i pieprz

1 duża, poszatkowana sałata rzymska
10 posiekanych plastrów boczku
125 ml tartego parmezanu
pieprz

Przygotowanie grzaneczek:
Na patelni roztop masło. Dorzuć pieczywo, smaż, aż będzie brązowe przez ok. 10 minut. Odłóż na bok.
Na tej samej patelni usmaż bekon na chrupko. Odsącz tłuszcz i odłóż na bok.

Przygotowanie majonezu:
W misce utrzyj trzepaczką czosnek, pastę sardelową, żółtko i sok z cytryny. Dalej ucierając wlewaj olej wąskim strumieniem, aż masa zgęstnieje. Dorzuć kapary. Dopraw solą i pieprzem.

W misce do podawania wymieszaj sałatę z majonezem. Dodaj grzaneczki, bekon i parmezan. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem

Uwaga: Do majonezu stosuję połączenie pół na pół oliwy i oleju roślinnego.

@ Ricardo Larrivée


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA