Sałatka Cezara
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki grzaneczek:60 ml masła
750 ml bagietki, pokrojonej w 2 cm kostkę
Składniki majonezu:
1 drobno posiekany ząbek czosnku
½ łyżki pasty z sardeli
1 żółtko
2 łyżki stołowe soku z cytryny
125 ml oleju roślinnego (patrz uwaga)
2 łyżki stołowe posiekanych kaparów
sól i pieprz
1 duża, poszatkowana sałata rzymska
10 posiekanych plastrów boczku
125 ml tartego parmezanu
pieprz
Przygotowanie grzaneczek:
Na patelni roztop masło. Dorzuć pieczywo, smaż, aż będzie brązowe przez ok. 10 minut. Odłóż na bok.
Na tej samej patelni usmaż bekon na chrupko. Odsącz tłuszcz i odłóż na bok.
Przygotowanie majonezu:
W misce utrzyj trzepaczką czosnek, pastę sardelową, żółtko i sok z cytryny. Dalej ucierając wlewaj olej wąskim strumieniem, aż masa zgęstnieje. Dorzuć kapary. Dopraw solą i pieprzem.
W misce do podawania wymieszaj sałatę z majonezem. Dodaj grzaneczki, bekon i parmezan. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem
Uwaga: Do majonezu stosuję połączenie pół na pół oliwy i oleju roślinnego.
@ Ricardo Larrivée
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W