Sałata z marynowaną wołowiną
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Winegret z czerwonej cebuli1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy dijońskiej
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego estragonu
¾ szklanki oleju rzepakowego albo z pestek winogron
sól i pieprz
Sałata
6 świeżych moreli przekrojonych na połówki, bez pestek
6 szklanek podartych liści sałaty głowiastej (zwykłej, o delikatnych liściach)
½ szklanki lekko uprażonych kruszonych orzechów włoskich
1/3 szklanki pokruszonej fety
Przygotuj winegret
Zmiel w malakserze albo blenderze cebulę z octem winnym, musztardą i estragonem. W czasie mielenia powoli wlewaj olej. Jeśli dressing jest za gęsty, dodaj 1-2 łyżki ciepłej wody. Dopraw do smaku.
Przygotuj sałatę
Grilluj połówki moreli, aż zmiękną i lekko się spieką (ok. 4 min). Obróć raz w połowie pieczenia. Przekrój morele na ćwiartki i wymieszaj z 2 łyżkami winegretu. Ułóż liście sałaty na półmisku, a na nich ćwiartki moreli. Posyp sałatę kawałkami orzechów i fetą, a winegretem polej przed samym podaniem (albo podaj winegret w oddzielnym naczyniu).
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W