Ryż z grochem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 175 g czerwonej fasoli
- 4 obrane pomidory
- bez gniazd nasiennych
- posiekane
- (do wyboru)
- 3 posiekane cebulki dymki
- (do wyboru)
- 2 drobno posiekane cebule
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianu (½ łyżeczki świeżych liści plus do przybrania)
- 25 g masła
- 350 g ryżu długoziarnistego
- 2 puszki mleczka kokosowego po 400 ml
- świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Osączyć namoczoną wcześniej fasolę, zachowując wodę. Wrzucić do garnka i zalać wodą z moczenia. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Usunąć pianę z powierzchni wody.
Dodać pomidory i posiekaną dymkę. Dołożyć cebulę, czosnek, tymianek i masło. Gotować na małym ogniu 45 minut, do miękkości. Dobrze doprawić. Wlać mleczko kokosowe i wsypać ryż. Warstwa płynu nad ryżem powinna wynosić 3-4 cm. W razie potrzeby dolać gorącej wody. Dokładnie zamieszać, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać, żeby potrawa nie przywarła do dna garnka. Na koniec posypać listkami tymianku.
Dodać pomidory i posiekaną dymkę. Dołożyć cebulę, czosnek, tymianek i masło. Gotować na małym ogniu 45 minut, do miękkości. Dobrze doprawić. Wlać mleczko kokosowe i wsypać ryż. Warstwa płynu nad ryżem powinna wynosić 3-4 cm. W razie potrzeby dolać gorącej wody. Dokładnie zamieszać, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać, żeby potrawa nie przywarła do dna garnka. Na koniec posypać listkami tymianku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W