Ryba w mleku kokosowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 500 g filetów białej ryby o zwartym mięsie
- pokrojonych w duże kawałki
- ½ łyżeczki nasion gorczycy
- 4 goździki
- 6 strączków zielonego kardamonu
- lekko zmiażdżonych
- 1 duży kawałek kory cynamonu
- 1 mała cebula
- drobno posiekana
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- obrany i grubo pokrojony
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 300 ml mleka kokosowego
- 2-4 zielone papryczki chilli
- w całości
- 100 ml wody
- 10 liści curry
- ¾ łyżeczki garam masala
- olej roślinny do smażenia
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać w rondlu olej, włożyć gorczycę, goździki, strączki kardamonu i cynamon, i smażyć, mieszając, przez 20 sekund. Dodać połowę cebuli i smażyć 4-5 minut, aż zmięknie. Tymczasem umieścić resztę cebuli, imbir, czosnek i mieloną kolendrę w blenderze, wlać 100 ml mleka kokosowego i zmiksować na gładką pastę. Przełożyć pastę do przypraw z cebulą, dodać papryczki, posolić i zamieszać. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 12-15 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Dodać resztę mleka kokosowego, wodę, liście curry, garam masalę i kawałki ryby, doprawić pieprzem i podgrzewać 3-5 minut, aż ryba będzie ugotowana. Przed podaniem dodać sok z cytryny i świeżą kolendrę, wymieszać. Podawać z cytrynowym ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W