Ryba smażona w całości z salsą z miechunki

Ryba smażona w całości z salsą z miechunki
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Salsa z miechunki:
  • 3 miechunki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 całe czerwone jalapeño
  • sól, do smaku
1 cała 500 g ryba, wypatroszona, lecz nie oskrobana
  • 8 kukurydzianych tortilli, do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż miechunkę, czosnek i chili do małego rondla. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości na małym ogniu, około 8 minut. Zestaw z ognia.

Przełóż miechunkę, czosnek i chili do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli sos jest za gęsty, dolej niewielką ilość wody z gotowania. Dopraw solą do smaku i odstaw.

Rozgrzej dużą płaską płytę i posyp solą. Połóż rybę na soli. Smaż 8-10 minut i obróć. Nie przejmuj się przypaleniami. Skórę usuniesz przed jedzeniem.

Obróć rybę na drugą stronę. Smaż kolejne 8 minut. Sprawdź, czy ryba jest usmażona. Natnij nożem w najgrubszym miejscu. Sprawdź mięso tuż przy kręgosłupie. Gotową rybę zdejmij z ognia.

Ostrożnie usuń skórę z ryby. Widelcem przełóż mięso na talerz. Usuń ości. Podawaj natychmiast z gorącymi tortillami i salsą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA