Ryba smażona w całości z salsą z miechunki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Salsa z miechunki:
- 3 miechunki
- 1 ząbek czosnku
- 1 całe czerwone jalapeño
- sól, do smaku
1 cała 500 g ryba, wypatroszona, lecz nie oskrobana
- 8 kukurydzianych tortilli, do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż miechunkę, czosnek i chili do małego rondla. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości na małym ogniu, około 8 minut. Zestaw z ognia.
Przełóż miechunkę, czosnek i chili do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli sos jest za gęsty, dolej niewielką ilość wody z gotowania. Dopraw solą do smaku i odstaw.
Rozgrzej dużą płaską płytę i posyp solą. Połóż rybę na soli. Smaż 8-10 minut i obróć. Nie przejmuj się przypaleniami. Skórę usuniesz przed jedzeniem.
Obróć rybę na drugą stronę. Smaż kolejne 8 minut. Sprawdź, czy ryba jest usmażona. Natnij nożem w najgrubszym miejscu. Sprawdź mięso tuż przy kręgosłupie. Gotową rybę zdejmij z ognia.
Ostrożnie usuń skórę z ryby. Widelcem przełóż mięso na talerz. Usuń ości. Podawaj natychmiast z gorącymi tortillami i salsą.
Przełóż miechunkę, czosnek i chili do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli sos jest za gęsty, dolej niewielką ilość wody z gotowania. Dopraw solą do smaku i odstaw.
Rozgrzej dużą płaską płytę i posyp solą. Połóż rybę na soli. Smaż 8-10 minut i obróć. Nie przejmuj się przypaleniami. Skórę usuniesz przed jedzeniem.
Obróć rybę na drugą stronę. Smaż kolejne 8 minut. Sprawdź, czy ryba jest usmażona. Natnij nożem w najgrubszym miejscu. Sprawdź mięso tuż przy kręgosłupie. Gotową rybę zdejmij z ognia.
Ostrożnie usuń skórę z ryby. Widelcem przełóż mięso na talerz. Usuń ości. Podawaj natychmiast z gorącymi tortillami i salsą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W